Ali Coşkun,
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı, Biyokimya profesörü meslektaşı Gwen Boles Sancar Hanım ile evli olan Nobel Ödülünün yıldönümünde Prof. Dr. Aziz Sancar;
1946’da tarih, kültür ve turizm kenti Mardin’in Savur ilçesinde doğan Aziz Sancar Oğuz Boyları’nın Hası Kolundan Horasan’dan göç ederek Mardin şehrine yerleşmiş olan orta gelirli çiftçi bir ailenin sekiz çocuğundan yedincisidir. Çocukluk yılları köy hayatında çobanlık yaparak geçmiş, ilk ve orta eğitimini Mardin’de tamamlayan Aziz Sancar yüksek öğrenimine devam etmek üzere 1963 yılında İstanbul’a göç ederek İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1969 yılında birincilikle mezun olmuştur.
İki yıl doğduğu, büyüdüğü Savur’da sağlık ocağında hekimlik yaptıktan sonra NATO-TÜBİTAK Bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’nde önce Johns Hopkins Üniversitesi, ardından Dallas-Teksas Üniversitesi’ne devam etmiş, Dallas’ta iken üniversitenin moleküler biyoloji programına ve Caude Rupert’ın laboratuarına katılarak ultraviyole ışınları ile zarar görmüş DNA’nın onarımını yapan buluşuyla önce yüksek lisans, ardından doktora derecesi (1977) almıştır.
Aziz Sancar, 1977-1982 yılları arasında Yale Üniversitesi’nde nükleotit kesim onarımı araştırmalarıyla DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamlayarak, Halen 1997 yılından itibaren ABD’nin Kuzey Carolina Üniversitesi biyokimya ve biyofizik bölümünde çalışmalarını sürdürmektedir.
DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdüren Sancar, bugüne kadar 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınlamış durumdadır.
Türkiye’de TÜBİTAK ve Vehbi Koç Bilim Ödülü yanı sıra uluslararası kuruluşlarca onlarca ödül alan Sancar nihayet 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk Amerikalı Türk bilim insanı olmuş, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’ne asli üye olarak seçilmiştir. Bu dönemde ABD’de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla eşiyle birlikte Aziz & Gwen Sancar Vakfı ve “Carolina Türk Evi” isimli bir öğrenci misafirhanesi kurdu.
Aziz Sancar’a en önemli ödül ise İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından “Nobel Kimya Ödülü” olarak Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık 2015 tarihinde takdim edildi. Sancar, “Beni ödüle götüren, Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi’dir” diyerek Nobel Ödülü ile madalya ve sertifikasını Anıtkabir’e teslim etmiştir.
Bilime ve çalışmaya verdiği önemin sonunda bu büyük başarıları elde etmesinin yanı sıra, ABD’de okumasına, Amerikalı bir meslektaşı ile evlenmesine ve Amerikan vatandaşlığı kazanmasına rağmen Anavatanı Türkiye’ye, Türk Milletine olan milli ve manevi duygularını kaybetmemiş olması, başarısını ülkesine, Türk Milletine borcu olarak değerlendirmesi, özellikle gelecek nesillere gösterdiği onurlu örnek davranışları ile gönüllerde unutulmaz izler bırakan Aziz Sancar; bir bilim adamının bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı ve sürekli çalışmak, başarısızlıklar karşısında (sabırla) direnmek gibi unsurların başarıya gidişin yolu olduğunu belirterek Türk’ün adını Dünya Bilim Tarihi’ne yazdırmıştır.
Aziz Sancar’a Türk Dünyası ve Türk Halkı gururla büyük bir sevgi ve saygı göstermektedir.
Bu kapsamda adı çeşitli araştırma merkezlerine, okullara, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere cadde ve meydanlara verilmektedir. Yazımızı Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’ün vecizesiyle bitirmek isterim.
“Ne mutlu Türküm diyene”.